Budgetvenlig mad, som ikke er kedelig

Det jeg synes er mest kedeligt ved billig mad og meal prep er at du laver en stor gryderet og skal spise den dag ind og dag ud. Derfor vil jeg give nogle gode tips til at variere i din mad – men uden at skulle lave mange forskellige retter.

Start med din base: en gryderet. Den skal være simpel, have både grøntsager og proteiner i, smage godt men samtidig være neutral i smagen. Brug evt denne opskrift.

Sørg for at der er nok mad til både frokost og aftensmad til fx 4 dage. Det eneste du skal meal-preppe er altså selve gryderetten. Du kan opbevare gryderetten i en stor gryde i køleskabet med låg (holdbarhed er 4-6 dage, du kan selvfølgelig også fryse noget ned). Og når det er tid til at lave mad, går madlavningen en tand hurtigere end at skulle lave maden helt fra bunden, du tilfører bare nogle extra ingredienser og på den måde får du spicet den ellers ensformige gryderet op.

Så i stedet for at spise linsegryde med ris i 4 dage til både frokost og aftensmad, kommer her nogle idéer til brug af gryderetten:

  • Peanut stew serveret med ris (tilføj blot kokosmælk, lidt tomatpuré eller red curry paste samt peanutbutter og lidt citronsaft).
  • Linsepostej serveret på brød (tag kun linser og grøntsager fra gryderetten, blend med tahin og krydderier og evt tomatpuré – jeg kan godt lide at bruge paprika og enebær i min postej)
  • Suppe (kom gryderetten i en gryde med noget vand, gurkemeje og/eller chili og kog nudler til)
  • Dumplings (mos indholdet fra gryderetten og bland med fx nogle andre friske grøntsager, chili eller hvad du ønsker, brug rispapir og lav nogle dumplings du kan stege på en pande)
  • Hummus med brød, ris eller salat (mos indholdet med tahin, frisk hvidløg, citron, olie og spidskommen og blend)
  • Falafler med brød, ris eller salat (mos indholdet med lidt mel, evt noget grønt – fx persille eller frosne ærter, koriander og spidskommen og steg i lidt olie)
  • Nuddelret (svits indholdet på en pande med fx lidt hvidløg eller ingefær, kom lidt tamari ved og slut af med at færdigtilberede kogte nudler på panden – smag til med lidt sesamolie eller chili)
  • Koreansk stewmed nudler (bland med Gochuchang og tamari og kog nudlerne direkte i gryderetten, top evt med vegansk ost)
  • Bolognese og pasta (bland med flåede tomater eller tomatpuré, lidt italienske krydderier og evt rødvin eller balsamico, kog pasta eller spaghetti ved siden af og top evt med gærflager eller vegansk ost)
  • Chili sin carne (bland fx med extra kidney bønner, kom tomatpuré, paprika, spidskommen og koriander i og evt lidt syre fx citron, kog ris ved siden af eller spis med tortilla chips)

Hvad kunne man ellers bruge gryderetten til? Kom med dine idéer i kommentarfeltet!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s