Min tilgang til madlavning: intuitivt & associerende

Panang curry

Jeg har lyst til at dele, hvordan jeg arbejder i mit køkken og aktiverer min kreativitet for at opfinde nye retter eller lave variationer af retter jeg kender.

1. Først og fremmest spørger jeg mig selv: hvad har jeg lyst til at spise? Noget med spaghetti, kan jeg måske svare, eller måske har jeg en specifik idé: jeg vil lave spaghetti bolognese.

2. Herefter ser jeg, om jeg overhoved har de ingredienser, der skal bruges i en spaghetti bolognese. Hvis jeg ikke har det, der skal bruges, vælger jeg enten at lave en variation, kun bruge det jeg har eller lave noget helt andet. Jeg forsøger at være åben overfor, at madlavningen kan skifte kurs.

3. Næste punkt er, at se hvad jeg har i mit køkken. Jeg går stortset aldrig ud og køber ind til noget, jeg prøver så vidt muligt at bruge det jeg har – bliver det altid som jeg vil have det? nej, men derimod så får jeg spist det mad jeg har (før det bliver for gammelt) og jeg får brugt min kreativitet.

4. Nu begynder erstatningerne. Dvs hvis jeg ikke har vegansk fars, bruger jeg linser eller bønner, har jeg slet ikke noget protein kan jeg finde på at tage nogle nødder, kerner eller sågar nogle grøntsager og hakke det i en foodprocessor – blande med krydderier (det var fx det jeg gjorde med opskriften til vegansk mince). Har jeg ikke noget spaghetti, kan det være jeg laver noget selv fra bunden eller bruger nudler i stedet. Jeg kan også finde på at lave en bolognese og så erstatte spaghettien med kartoffelmos – dermed får jeg lidt samme tilfredsstillelse – i det at jeg får noget stivelse og smagen fra bolognese.

rispapir burrito

Tricket er, at se på den råvare jeg skal bruge og så se på, hvad der minder mest om – og hvad jeg har i køkkenet.

Her er nogle idéer til erstatninger:

linser – hakkede grøntsager
nødder – kerner
sukker – dadler, sirup, æbler
citron – eddike, lime
spaghetti – nudler, kartoffelmos, gnocchi
kartoffel – sødkartoffel, græskar, gulerødder
salat – kål
nudler – spaghetti, rispapir i strimler
kikærter – grønne ærter

ærtefalafler


Den tilgang jeg oftes går med, er når jeg ikke lige ved, hvad jeg har lyst til at spise.
Så foregår det oftes på denne måde:

1. Jeg tager de ingredienser fra mit køkken, som snart skal spises. Det kan være noget jeg har åbnet eller noget der snart bliver for gammelt. Det kan også være jeg har kogte ris fra dagen før. Jeg går med det, jeg har.

2. Derefter gennemgår jeg hver ingrediens og spørger mig selv: Hvad associerer jeg dette med? Hvilke retter plejer jeg at bruge denne ingrediens i? Hvordan plejer jeg at tilberede denne ingrediens? Hvilket køkken plejer at bruge disse ingredienser?

4. Enten går jeg med det køkken, som mine ingredienser pejer imod. Eller også tænker jeg over, hvilket køkken jeg har mest lyst til, og dermed hvilke erstatninger jeg kan lave. Fx har måske jeg lyst til en stir-fry, og de ingredienser jeg har er tofu, nudler og græskar og jordskokker (ret nordiske grøntsager). Så kan jeg spørge mig selv, hvad minder jordskok mig om? jordskokker kan også minde om radiser i udseende og konsistens. Hvordan bruger de radiser i det asiatiske køkken? De sylter det fx som en lille sideret. Jeg kan også vælge at springe jordskokken helt over eller bare bruge den som en hvilken som helst anden grøntsag i min stir-fry.
Græskaren minder om gulerod, og gulerod bruges oftes i stir-fry. Dermed har jeg min ret: en stir-fry med syltede jordskokker ved siden af (jeg behøver ikke lade mig begrænse af at et måltid skal bestå af én ret).

5. Jeg forsøger at være nærværende og tage et skridt af gangen. Ligestå stille begynder jeg at skære og tilberede ingredienserne og pludselig er der en ret foran mig. Enten en, jeg kender eller en helt ny en.

6. Det handler for mig om at lege og prøve mig frem – ikke nødvendigvis have en fastsat idé eller være helt lukket for at gå en anden vej. Dermed bliver det intuitivt og kreativt og jeg synes den tilgang er meget sjovere og jeg får altid en god idé eller sjov erstatning og ofte opfinder jeg nye kombinationer og retter, som jeg ellers ikke ville have fundet frem til.

cremet pasta m. veggieboller og broccoli


Hvordan jeg sammensætter en ret:

Hvis jeg ikke har en fastsat idé (som fx med spaghetti bolognese), så sammensætter jeg en ret, ved at sørge for at de ingredienser jeg vælger, tilhører forskellige madgrupper.
Jeg sørger for, at der både er noget protein, noget grønt, noget fedt og noget stivelse.
Udover denne basisopsætning, skal der selvfølgelig også være noget, der giver smag. Noget af det kan fx også være peanutbutter, som både indeholder masser smag og fedt. Eller noget ingefær, hvidløg, tamari, sesamolie, sukker eller generelt krydderier.

Fx: ris, kikærter, peanutbutter og kål.

Jeg håber, at dette indlæg kunne gives noget inspiration i forhold til, hvordan du kan arbejde mere intuitivt og legende i et køkken.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s